S-a inundat fosa-cazul 1. Ce s-a intamplat si ce ar trebui sa fac?

Explicatia dvs mi-ati dat-o: s-a spart o teava de apa la centrala termica si pompa de siguranta (pompa basa) a trimis toata apa in fosa pana ce aceasta s-a inundat. Ati avut si o reactie imediata: ati chemat vidanjorii care au golit rezervoarele fara a se ocupa insa si de apa din jurul acestora desi operatiunea este la fel de simpla ca vidanjarea. Conform legii lui Arhimede: un corp imersat in apa este impins de jos in sus cu o forta egala cu greutatea volumului de apa deslocuit; unul din rezervoare s-a ridicat cu ~40 cm. Ca remediere nu-i alta solutie decat repozitionarea corecta a rezervorului. Aceasta implica scoaterea rezervorului si a pietrisului din drenaj.

S-a inundat fosa-cazul 2. Ce s-a intamplat si ce ar trebui sa fac?

Explicatia e simpla, consecintele sunt dramatice iar remedierile costisitoare. Din constatarile facute la fata locului, rezulta ca dupa constructia fosei, in toamna, ati deversat o piscina de 70-80 mc sub pamant cam la 2 m de fose. Ba mai mult ati canalizat in acelasi loc toate apele pluviale de pe acoperis (cam 300mp care la o ploie de 20 l/mp aduna ~6 mc de apa in cateva ore). Apa deversata a luat drumul de minima rezistenta, adica spre fosa septica pana a inundat-o. Solul dvs este argilos si are o capacitate limitata de absorbtie: absoarbe relativ usor 1÷2 mc de apa/zi de la o fosa septica, dar cand e vorba de 70-100mc lucrurile se schimba fundamental. Recomandam realizarea la 5-6 m de locul de deversare a piscinei si pluvialelor, pe directia opusa foslor septice, a unui dren. Este o gropa de ~15÷20 mp adanca de 3m in care turnati un strat de pietris spalat granulatie 20÷40 mm, gros de 1m, dupa care acoperiti cu pamantul rezultat din sapatura. Intre zona de deversare a pluvialelor si groapa raelizata, sapati un sant de legatura umplut cu acelasi pietris peste care puneti pamant. Scopul este ca apele dvs sa fie canalizate cat mai departe de fose si in continuare sa fie drenate in sol.

S-a inundat fosa-cazul 3. Ce s-a intamplat si ce ar trebui sa fac?

Din constatarea facuta impreuna cu dvs, urmare a ploilor abundente din ultima perioada, apele pluviale de pe tot acoperisul si din curte, s-au dirijat spre locul cel mai coborat, adica in fosa. Fagasurile create de apele pluviale erau chiar foarte vizibile la cateva zile de la ploi. Daca socotiti ca ultimile ploi au avut si peste 80l/m2, la cei 350m2 ai acoperisului dvs plus cei 150m2 ai curtii, rezulta un volum de apa de 40.000l adica 40m3. Ori fosa dvs de 5 persoane este dimensionata sa absoarba 1m3/zi.

Solutii sunt, o drenare corespunzatoare a curtii este absolut necesara.

http://www.fose.ro